Göte Andersson (25 nov 1932 - 22 maj 2020)

En av vårens vackraste dagar når oss budet att vår vän Göte fått somna in på sjukhus efter en tid av sviktande hälsa med många komplikationer.
Göte kom som elvaåring till våra kvarter i Vasastan och blev omgående mycket omtyckt i det kompisgäng som redan fanns där, och delaktig i skoj och bus. Sedan dess har vi haft glädjen att få vara tillsammans i alla år.
Vi bildade Väringgatans pojkklubb med lekar och idrott och ombildade den senare till Väringgatans pensionärsklubb och gjorde många gemensamma resor runt om i världen. För att inte tala om alla besök hos Göte på det idylliska men arbetskrävande fritidsstället Ramsö i Mälaren.
Redan på sommarlovet efter första ring i Norra latin skickades Göte av pappa ”Stor-Göte” ned till Bordeaux i Frankrike för att börja sin yrkesutbildning från grunden med att trampa druvor och rulla vintunnor. Han kom tillbaka med nyttiga kunskaper om vin och var överraskande slängd i franska. Affärsverksamhet låg i familjetraditionen från farmor och far, och det var självklart att Göte skulle gå in i fars vinagentur när student (studentexamen i Norra latin 1951) och militärtjänst var avklarade. Tillsammans med sin yngre bror Bento utvecklade de under några decennier firma Göte Andersson & co till en betydande och framgångsrik aktör på vin- och ölmarknaden.
Götes vinkunskaper var omvittnat stora och hans minne av måltider med tillhörande drycker imponerande. Hans pedagogiska intresse ledde till att han var en av grundarna av sällskapet Munskänkarna. ”Fråga Göte!” blev tidigt en vanlig uppmaning i bekantskapskretsen, för en mera mångkunnig och hjälpsam människa får man leta efter. Inget var omöjligt. Förutom viner och mat, där han var ett proffs, behärskade han det mesta, från trädgårdsskötsel till motorreparationer. Han behövde ingen hobby, arbetet i alla former var hans livsluft och rekreation.
Göte hade mycket lätt att knyta kontakter och blev en omtänksam vän till många, såväl kunder som privat. Han besökte gärna sina vinleverantörer och bjöd många av dem till sin ö, besök som för utlänningar blev oförglömliga upplevelser i en för dem överraskande exotisk miljö. Hans vänlighet och generositet var äkta, aldrig beräknande. 
Vi sörjer en riktigt god och omtänksam kompis.

Pär Frank och Jan Olof Lundberg

Lennart Eksell (21 sept 1941 - 16 jan 2019)

En av föreningens stöttepelare, Lennart Eksell, har gått ur tiden vid 77 års ålder. Lennart har i många år varit ledamot av styrelsen med särskilt ansvar för hemsidan och inte minst för att samla dokumentation i ord och bild om aktiviteterna vid Norra Latins sommarhem, Sommis. Lennart var också en flitig fotograf vid våra möten och evenemang. Med sin entusiasm, stora noggrannhet och nyfikenhet att ta till sig nya tekniska möjligheter har han varit en enorm tillgång för föreningen och vår kamratkrets. Vi minns honom med värme och tacksamhet!

Gösta Wrede (18 aug 1928 - 15 okt 2018)

Föreningen Norra Latinares tidigare ordförande, domprosten Gösta Wrede, har lämnat oss. Gösta Wrede prästvigdes 1951 och var genom åren upphovsman till en rad teologiska skrifter. Han var den siste som bar den exklusiva titeln pastor primarius såsom kyrkoherde i Storkyrkoförsamlingen innan den omvandlades till Stockholms domkyrkoförsamling 1989.

Publicerad 2018-04-30  DN
 
Lars Göran ”Lasse” Mattsson
Journalisten och jazz-musikern Lasse Mattsson, Stockholm, har avlidit kort före sin 88-årsdag. Han efterlämnar många vänner Urstockholmaren Lasse bodde lång tid i Vasastan men flyttade som pensionär till Kata Dalströms gata i Fruängen, där han trivdes mycket väl. Den som kom in i hans lägenhet möttes av ett stort foto på väggen, föreställande Lasse flan-kerad av sina två viktigaste mentorer. Alla tre hade hamnat på samma hotell i Göteborg och de båda ställde villigt upp. Den ene var Sigge Ågren, legen-darisk redaktionschef på Expressen som blev Lasses arbetsplats under många år. (Sigge begärde en grogg som honorar för sin medverkan.)

Som journalist var Lasse en av de bästa i sin genera-tion; mångsidig, uppslags-rik, en lysande stilist. Dessutom översatte han ett 60-tal deckare och ung-domsböcker. Hans allmän-bildning var imponerande och man kunde föra givande samtal om i stort sett vad som helst. Språkfrågor intresserade honom mycket, och inte för inte hade han A i latin från studentexamen vid Norra latin.
Föga överraskande var han mycket framstående som korsordslösare. Den andre mentorn var Povel Ramel, med vilken Lasse fram-gångsrikt turnerat som ackompanjerande pianist. Musikaliskt är han emeller-tid i första hand känd som ledare för jazzbandet Black Bottom Stompers. Orkestern var som mest aktiv i början av femtiotalet, utan tvivel en av de bästa inom svensk traditionell jazz. Bandets namn antyder att Jelly Roll Mortons ins- pelningar från tjugotalet var en viktig inspiration.
Som jazzälskare var dock Lasse helt odogmatisk, han lyssnade fördomslöst på musik från alla epoker och i de flesta stilarter. Betecknande nog var hans favoritpianist under senare år modernisten Art Tatum. Samtida populärmusik däremot uppskattade han inte alls, skämtsamt besk-rev han sig som ”rock-allergiker”. Vi minns många

gemensamma utflykter till Stockholms kulturmiljöer, och besöken i Fruängen brukade inledas på kvar-terskrogen där Lasse var välkänd och populär stam-gäst. Sedan hörde vi på jazzplattor och drack en och annan öl på Kata Dalströms gata. Hans kom-mentarer till musiken var alltid initierade och lärorika för oss amatörer på om-rådet.
De sista åren blev Lasse på grund av sjukdom mer bunden till lägenheten. Ingifte släktingen Lennart Ploom betydde då mycket för att underlätta tillvaron. Vi saknar Lasse djupt, denne vän och mästare vid skrivmaskinen och pianot.
Conny och Sonja Svensson


 

Fred Goldberg har lämnat oss. Han föddes 26 augusti 1942 och avled 6 november 2016. Han blev 76 år. Han drev ett företag som hette Polarinstitutet. Freds syn på klimatet och dess utveckling skiljde sig i stora delar från "etablissemangets" syn på klimatfrågorna. Han pekade på en rad faktorer som kanske inte var helt "bekväma" hos somliga.

Det finns en del att läsa om Fred på Internet. Här en länk till lite information: FRED GOLDBERG

 


Ännu en av våra medlemmar lämnat föreningen för gott,
Bo Dryselius. Vi vet inte så mycket om honom, men om det är någon som vill berätta för oss, så blir vi tacksamma.
Mejla i så fall till  info@norra-latin.se

/Lennart Eksell Webmaster

Ytterligare en av våra medlemmar har gått ur tiden, vilket vi först nu fått kännedom om.


Föreningens hedersmedlem Lars Hemmingsson har avlidit i en ålder av 76 år.
Han föddes 16 maj 1939 och lämnade oss den 8 december 2015. Studentexamen tog han 1958. Lars var också en uppskattad klubbmästare under sina år.

Klicka här för att läsa nekrologerna.
Klicka här för att läsa ett reportage i samband med hans pensionering.