N Y H E T E R

Foto: Susanna Pagels Foto: Susanna Pagels

25 juni 2024 kl 15 Årsmöte med föredrag

Vi samlas för första gången sedan 2019 till möte inne i Norra Latin och får en kort rundtur i de renoverade lokalerna, bland annat den nu färdigombyggda aulan.

Därefter lämnar vi ordet till eftermiddagens huvudperson, norralatinaren Alexander Wilczek, medicine doktor, psykiater, psykoanalytiker och aktiv forskare.Vi utlovas vinjetter från ett långt yrkesliv inom psykiatrin med tonvikt på Alexanders arbete kring stress och utmattning.

När skolbyggnaden stänger för dagen kl. 16:30 går vi vidare till restaurang Hubertus i Centralbadsparken, där själva årsmötet äger rum.

Här kan du se bilderna från  Alexanders Powerpoint-presentation från mötet:
Presentations-pdf

2 november 2023 kl 17:30  Höstmöte på Eastmaninstitutet

Eastmaninstitutet invigdes 1936 för att erbjuda tandvård för barn. Det bekostades med hjälp av en stor donation från den amerikanske Kodak-miljonären George Eastman. Det är idag Nordens största klinik för specialisttandvård för såväl barn som vuxna, och drivs sedan 1971 av Folktandvården.

AnnCharlotte Frank Lindgren, norralatinare och tidigare VD för Folktandvården, blir vår ciceron för kvällen. Hon kommer att berätta historien bakom Eastmaninstitutet och hur det har utvecklats genom åren, och visa runt bland husets omfattande samlingar av konst.
 

15 augusti 2023 Skolstart i Norra Latin!

Efter 40 år står Norra Latin nu redo att ta emot nya kullar av skolelever! Med Stockholm International School (SIS) som huvudman och efter ett halvårs intensivt renoveringsarbete öppnas portarna för höstterminen den 15 augusti.

I egenskap av tidigare elever vid Norra Latin är vi inbjudna att delta vid den officiella invigningen och hälsa de förväntansfulla nya eleverna från alla världens hörn välkomna till vår gamla skola.

SIS har också ordnat en särskild rundvisning för oss i de varsamt ombyggda lokalerna. 
 

Foto: Jens Krey Foto: Jens Krey

9 maj 2023 kl 18 Årsmöte med föredrag

Årsmötet äger rum i Läkaresällskapets lokaler, där vi får ta del av ett föredrag av norralatinaren Ulf Bergman, student 1966. Ulf är professor emeritus vid Karolinska institutet och har varit verksam i klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge i 50 år, senast som överläkare.

Under rubriken Från Neurosedyn till narkolepsi – 50 år med en säkrare läkemedelsanvändning berätta Ulf om sin karriär och arbetet med att efter Neurosedynkatastrofen 1961 öka säkerheten och kvaliteten i användningen av läkemedel i sjukvården.
 

Foto: Anders Wiklund/TT Foto: Anders Wiklund/TT

22 november 2022 kl 18 Höstmöte

Mötet äger rum på Hotel Hellsten där vi får besök av norralatinaren Lars Calmfors, student 1967. Lars är nationalekonom, professor emeritus i internationell ekonomi vid institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet och sedan mer än tio år ledarskribent i Dagens Nyheter.

Under rubriken Mellan forskning och politik – 50 år av samhälls-debatt ser Lars tillbaka på fem decennier som forskare i nationalekonomi, aktiv samhällsdebattör och rådgivare till olika regeringar med ständigt återkommande diskussioner och kriser kring finanspolitik, inflation och sysselsättning.
 

16 juni 2022 kl 18 Årsmöte

Efter vad som känns som en evighet av försiktig distans kan vi åter samlas till möte! Vi har ett trefaldigt årsmöte att avverka och oväntade nyheter om Norra Latins framtid att ta del av.
Den 2 maj tillkännagavs det att Norra Latin efter 30 år som konferenscentrum åter blir skola nästa höst. Stiftelsen Stockholm International School (SIS) har ingått avtal med Folkets hus om att hyra fastigheten, där 500 elever från årskurs 6 till och med gymnasienivå ska komma att hålla till.
Emma Jones är Advancement Director för verksamheten och tar emot oss i skolbyggnaden på Johannesgatan för att berätta om SIS och deras planer för Norra Latin. Det blir givetvis tillfälle att ställa frågor.
Kl. 19:30 beger vi oss till matsalen på närbelägna Kom Hotel för middag.
 

31 januari 2022 Norra Latin blir skola igen?

Folkets hus har lämnat förslag till Stockholms stad om att åter starta skolverksamhet i Norra Latin, rapporterar lokaltidningen Mitt i Vasastan. Läs hela artikeln här!

 

maj 2020 Årsmötet uppskjutet

På samma sätt som många andra möten och evenemang som skull ha ägt rum under våren ser styrelsen sig nödgad att senare-lägga föreningens årsmöte. Vi hoppas att folkhälsoläget ska vara gynnsammare till hösten och återkommer med kallelse och mötesinformation så snart omständigheterna medger. Njut av sommaren och håll er friska så ses vi igen om några månader!

 

3 februari 2020 kl 18 Stellan Fryxell, 
Tengbom arkitekter

Under årets första föreningsmöte blickar vi ut över Stockholm från nionde våningsplanet i Glashuset vid Slussen där norralatinaren Stellan Fryxell tar emot i Tengbom arkitekters lokaler.
Stellan, som är arkitekt och professor emeritus, kommer att berätta om arkitektkontoret Tengbom, om hållbar stadsutveckling och klimatet samt om projekt han varit involverad i, bland annat Hammarby Sjöstad. Det blir också tid för frågor och diskussion.
Kvällens måltid intas på Sjöfartshotellet strax intill.

28 augusti 2019 kl 17 Sommarmöte på Confidencen
Danslegenden och norralatinaren Per Arthur Segerström berättar om sin danskarriär och sitt liv efter dansen, och vi kommer givetvis också att få en initierad presentation av den omsorgsfullt restaurerade slottsteatern med anor från 1753.
Per Arthur var elev vid Operans balettelevskola 1960–70 och blev därefter fast anställd vid Kungliga Baletten. Han blev solist 1973, premiärdansör 1975 och utnämndes 1990 till hovdansare. 
Middag serveras ca 18:30 på Ulriksdals slottscafé.

15 maj 2019 kl 18 Årsmöte i Norra Latin
Efter årsmötesförhandlingarna lämnar vi ordet till norralatinaren Malena Ivarsson. Malena är socionom och auktoriserad klinisk sexolog med jungiansk vidareutbildning och blev som vi alla minns mycket uppmärksammad genom TV-programmen Sköna söndag och Fräcka fredag i mitten på 1980-talet.
Efter åren i Norra Latin 1962-1966 började Malena läsa på Socialhögskolan i Lund. Sexologi fanns vid
den tiden inte att tillgå som högskoleämne så hon fick gå en treårig diplomutbildning i Danmark för att
tillgodogöra sig den kompetensen.
Kvällen avslutas med middag på restaurang Hubertus.