Sport, lek och idrott

Fotbollsplan och goda sportutrymmen finns på Sommarhemmet. Utmärkta terrängbanor i de vidsträckta skogs-markerna. Bordtennislokal och skjutbana, badminton, krocket, bommar, hoppredskap, räck, skivstång mm. Egna fotbollsserier, mästerskapstävlingar mm.
Samtliga foton nedan: Pär Frank

Tre man jagar efter "trasan".

Ett annat av fotbollslagen.

Även vattenpolo fanns med bland sportaktiviteterna.

Ett av fotbollslagen.

Många andra idrottsgrenar förekom. Här handlar det om höjdhopp.

Förutom "riktiga" fotbollslag, fanns mer eller mindre löst hopsatta lag, där personalen var ett starkt inslag.

Längdhoppning var en annan gren.

En stark hejarklack var ju nödvändig.

Terränglöpning fanns också med.

Ännu ett av de fantastiska fotbollslagen.

Upploppet på stafetten.

Boxning förekom också. Till och med "proffsboxning"

Boxningsgala vid Logen

"The Noble Art of Self Defense" har faktiskt utövats på Sommis någon gång som ett sätt att "göra upp"  eller skipa rättvisa (?) när två killar var alltför osams - men bara i ledares närvaro och bakom Logen. Men det förekom också stort arrangerade "proboxningsgalor". 1949 gästades Sommis av Radiotjänst under ett par dagar, då den kände radiomannen Bo Teddy Ladberg följde dagsprogrammen och gjorde reportage och inspelningar. Bilderna här är från detta tillfälle.

Sigge och Bo Teddy Ladberg.                                              Sten Edholm och Sigge.

Några matcher i full gång.

Vila i ringhörnan.                                                                               Publiken hejar entusiastiskt på.

Sigge klädde gärna ut sig och spexade på fotbollsplanen

Sigge i några av sina "förklädnader".

En annan årgång av damlaget.

Sigge framför ett av damlagen under åren.
Det bestod  av kökspersonalen. Ibland
förstärkte (?) Chefen kökspersonallaget

Sigge med ännu ett damlag, samt även Thure Westerlund syns på bilden.

På Sommis fanns en väggtidning som hette Komposten.
Där kunde man läsa om olika händelser och aktiviteter. Här förekom också referat av fotbollsmatcher av olika slag. Nedan kan du läsa ett av referaten.

Hasse Abramson, som gick i Norra Latin och som senare gjorde filmen om Sommis, var redaktör för tidningen ”Kom-posten” och rapporterade under signa-turen ”Knasen” från en fotbollsmatch den 2 juni 1946 på Marums Fotbollsstadion mellan ledare (personalen) och grabbar (pensionärer)

Lagen: Personallaget

Målvakt
Den på sommarhemmet så välkände bollfångaren kuratorn Sigge Bruce. Iförd en lila målvaktströja från årgång äldre, grå spetsbyxor, som kanske varit vita och sett bättre dagar samt en tingest, som en gång varit ett paraply plus på huvudet en rugbyhjälm, ingav han sitt lag ett stort förtroende.

Backar
Den tappert kämpande fröken Brita, som ofta träffade bollen, och
icke blott den utan även motståndarens ben. Vår utmärkta fröken
Karin på vänsterplatsen klarade alla farliga situationer, och har
säkert tjuvtränat i fotbollens mysterier.

Centerhalv
Den bredaxlade kandidat Törnberg sparkade så fort han kom åt,
tyvärr icke alltför ofta på bollen.

Vänsterytter
Den graciösa fröken Astrid charmade alla med sitt eleganta spel.

Högerytter
Fröken Rigmor, som i sitt spel kom en att tänka på en
jitterbuggare på Nalen.

Center
Husmor, som med sitt överlägsna och framstormande samt
intelligenta spel helt behärskade matchens utgång.

Den välkända Fröken Hjelm, som ofta slängde sig åt fel håll när
bollen kom, gjorde dock en del goda insatser.

Backar
Lundin och Werner. Säger allt om deras taktik.

Centerhalv
Nathansson. svårt att säga något om, då han knappast deltog i spelet.

Mortelius som är absolut född till fotbollsspelare.

Högerytter
Gossen Beckman, som deltog med liv och lust i spelet. Han var något
större än bollen och såg föraktfullt ned på spelarna.

Center
Den mycket energiske Ulf Herrsson ledde med full kraft hela pensionärslaget. Undra i alla fall om han inte istället skulle passa på tjurfäktningar i Mexiko.

Kortfattat referat av matchen:
Entré. Skrik och skrän. Plåtning. Leende personallag. Domare Löfstedt med alarmtutan i handen.
5e minuten: 1-0 till personallaget genom fröken Karin. Jubel.
7e minuten: 2-0 genom fröken Astrid. Mer jubel. Fru Johansson skrek.
11e minuten: 2-1 genom Werner. Mål av misstag. Skulle sparka fröken Astrid, men tog miste och sparkade på bollen istället. Kuratorn skyllde på väder och vind.
13e minuten: Kuratorn började pokerspel med herr Broström.
14e minuten: Anfall av Törnberg som spelade åt fel håll. Kuratorn släppte in målet. Fru Johansson svimmade. Pensionärerna skrek. Liv och rörelse.
19e minuten: Fröken Astrid sköt mål. Fru Johansson vaknade. Alla i segerstämning. Fröken Rigmor ”buggade” kuratorn, läste tidning och Fru Johansson skrek vidare,

Första halvlek: 3-2 till personallaget. Plåtning. Svett. Servering av saft. Hurrande o.s.v.

Andra halvlek:
3e minuten: 3-3 genom Werner. Kuratorn skyllde på solen. Genomskinligt.
8e minuten: 4-3 till pensionärslaget genom Beckman. I vredesmod doppade kuratorn Herrsson i safthinken.
12e minuten: 4-4 genom kand. Törnberg. Alla i extas. fröken Rigmor buggade fortfarande.
16e minuten: 5-4 genom kuratorn, som plötsligt lämnade buren. Kuratorn upptäckte sina fotbollstalanger.
19e minuten: 5-5. Blixtanfall av Herrsson. Domaren avblåste matchen. Plåtning. Leenden. Hurranden och buanden.

(Efter detta reportage kommer signaturen Knasen att vara oanträffbar tills det fallit i glömska.)